Εκκινώντας από την παραδοχή της σημασίας της ομαλής μετάβασης από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσηκαι τον βαθμό στήριξης που οφείλει να παρέχει το νέο σχολικό περιβάλλον στους μαθητές/τριες του Δημοτικού σχολείου, το 17ο Γυμνάσιο υλοποίησε τη δράση  «Αυτοσυστηνόμαστε: Το σχολείο μας μέσα από τα μάτια των μαθητών/τριών μας».

Σκοπός της δράσης ήταν να εξοικειωθούν οι νεοεισερχόμενοι μαθητές/τριες με το περιβάλλον του Γυμνασίου (χώρος, μαθητές, εκπαιδευτικοί, μαθήματα, θέματα λειτουργίας και φοίτησης, εκπαιδευτική διαδικασία). Στο πλαίσιο αυτό η σχολική μας κοινότητα προσκάλεσε και στο διάστημα 11-18 Μαΐου υποδέχθηκε και φιλοξένησε μαθητές και μαθήτριες από τρία όμορα Δημοτικά σχολεία, το 21ο , το 42ο  και το 46ο. Στην προετοιμασία και την υλοποίηση της δράσης -πέραν της ομάδας εκπαιδευτικών – ενεπλάκησαν ενεργά και μαθητές/τριες της Γ ΄Γυμνασίου. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε τα εξής:

  • Καλωσόρισμα από τον Διευθυντή στο χώρο του σχολείου.
  • Παρακολούθηση πολυμεσικής παρουσίασης στην οποία οι μαθητές/τριες με παιγνιώδη τρόπο ξεναγούνται στο σχολικό συγκρότημα.
  • Παρακολούθηση λογισμικού παρουσίασης για την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο με επιμέρους ενότητες :

– Η έννοια της σχολικής μετάβασης – δυσκολίες /προκλήσεις για τους νεοεισερχόμενους μαθητές/τριες

– Κανόνες λειτουργίας Γυμνασίου

– Θέματα φοίτησης

– Μαθητικές κοινότητες

– Μαθήματα Γυμνασίου – Ομάδες μαθημάτων – Αξιολόγηση σχολικής επίδοσης

– Δραστηριότητες – Δράσεις του σχολείου μας – Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων

Η παρουσίαση έγινε από μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου.   

  • Συζήτηση μεταξύ μαθητών/τριών  Δημοτικού και των μαθητριών Γυμνασίου  που έκαναν την προαναφερθείσα παρουσίαση. Στη διάρκεια της συζήτησης οι μικροί μαθητές επέλυσαν απορίες, εξέφρασαν τα συναισθήματα που βιώνουν και ζήτησαν από τις μαθήτριες να τους μεταφέρουν την προσωπική τους εμπειρία. Οι τελευταίες τούς ενίσχυσαν συναισθηματικά και τους έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για το νέο περιβάλλον, τις απαιτήσεις του και τις δυνατότητες που προσφέρει.
  • Συμπλήρωση σύντομου ερωτηματολογίου ανατροφοδότησης από τους μαθητές/τριες κάθε δημοτικού σχολείου.  Στις απαντήσεις τους  αποτυπώθηκε τόσο η ικανοποίηση σχετικά με την ενημέρωση που τους προσφέρθηκε , όσο και ο ενθουσιασμός και η προσμονή για τη φοίτησή τους στην ανώτερη σχολική βαθμίδα.

Η δράση ολοκληρώθηκε με τη διανομή εντύπου συνοπτικής παρουσίασης του 17ου Γυμνασίου και τις θερμές ευχαριστίες των μαθητών/τριών και  των συνοδών εκπαιδευτικών για τη φιλοξενία τους στο σχολείο μας.